Vrienden van Hovo Utrecht

dubbel-lezing over het Chinees


Taal en uitspraak

Ans van Broekhuizen-de Rooij

Karakters en kalligrafie

Jeroen Wiedenhof


  datum en tijd     woensdag 26 november 2008, 14u
  plaats  
  Hans Bartelds Zaal
  Fortis ASR gebouw (voorheen AMEV Huis)
  Archimedeslaan 10
  3584 BA Utrecht / Rijnsweerd
route 

De Chinese taal is in feite een grote verzameling van talen en dialecten. De grootste en bekendste daarvan is de standaardtaal van China, het Mandarijn. Deze inleiding bespreekt de belangrijkste kenmerken van het Mandarijn: woordenschat, zinsbouw, en met name de uitspraak. Kom luisteren en oefen mee: de lezing is interactief!

 

Het Chinese schrift is ruim drie millennia oud. Naast sterke wijzigingen in vorm en structuur vertonen Chinese karakters ook een opvallende continuïteit. Deze presentatie voert u in 60 minuten van het orakelbot naar het toetsenbord, met uitstapjes naar materiële cultuur, taalkundige achtergrond, sociale inbedding en de kalligrafische traditie.

 

 

 

 

 

Ans van Broekhuizen-de Rooij is als docent modern Chinees werkzaam aan de opleiding Talen en Culturen van China van de Universiteit Leiden. Naast haar academische onderwijs heeft zij ook ruime ervaring met cursussen Chinees in het voortgezet onderwijs. Zij is auteur van een inspirerende en uitdagende nieuwe lesmethode, Chinees in tien verdiepingen (Amsterdam: Leiden University Press, 2008).   Jeroen Wiedenhof is als taalkundige verbonden aan het Sinologisch Instituut in Leiden. Hij combineert in zijn werk specialistische kennis van de Chinese taalsituatie met een brede belangstelling voor alledaagse cultuurverschijnselen. In het Nederlands verschenen van hem Grammatica van het Mandarijn (Amsterdam: Bulaaq, 2004) en De uitspraak van het Mandarijn in 101 oefeningen (Amsterdam: Bulaaq, 2006).

laatste wijziging 8 september 2008
home