overgenomen uit NRC Handelsblad, 14 december 2001 (http://www.nrc.nl/nieuws/sport/1008310682546.html)
index nieuwsberichten

Chinezen spreken in 2008 vreemde taal

Door onze correspondent Garrie van Pinxteren

PEKING, 14 DEC. Het volkslied had moeten opklinken in de Grote Hal van het Volk, maar helaas, de geluidsinstallatie weigerde. Daarop zette Jiang Xiaoyu als hoofd van de afdeling publiciteit van de communistische partij van Peking het volkslied zelf maar in. Even later stond de hele zaal te zingen.

  
Zo begon de eerste officiële bijeenkomst van het comité dat de Olympische Spelen in Peking van 2008 moet gaan voorbereiden. In het aan het Plein van de Hemelse Vrede gelegen parlementsgebouw, dat met zijn dikke rode tapijten en kristallen kroonluchters doet denken aan de hoogtijdagen van de oude Sovjet-Unie, waren naast veel Chinese hoogwaardigheidsbekleders ook een handjevol buitenlandse genodigden present.

Er waren vooral veel Australiërs. Zij hopen als adviseurs een graantje te kunnen meepikken van het geld dat China en het Internationaal Olympisch Comite (IOC) in de spelen van 2008 gaan stoppen. Ze richten zich daarbij vooral op het geven van adviezen op milieugebied. Peking is nu nog een van de meest vervuilde steden ter wereld, en het zal veel inspanning kosten om die vervuiling tot een redelijk niveau terug te brengen.

Coca-Cola, waarvoor China de zesde markt in de wereld is en dat 28 fabrieken in het land heeft, was ook present.,,We zijn een van de topsponsors van de Olympische Spelen, vandaar'', zei David Brooks, onderdirecteur van de softdrinkfabrikant van de regio Peking.

De pers kreeg alle toespraken vooraf op papier, maar alleen in het Chinees. Dat belooft nog wat voor de internationale sportverslaggevers als die het evenement over een kleine zeven jaar gaan verslaan.

Maar tegen die tijd moet er veel veranderd zijn. In 2008 spreken alle leden van de organisatie die te maken hebben met buitenlandse gasten tenminste één vreemde taal, zo beloofde burgemeester Liu Qi van Peking gisteren in zijn toespraak.


14 december 2001