overgenomen uit Brabants Dagblad, 28 januari 2004 (http://www.brabantsdagblad.nl/regioportal/BD/1,3112,3114-Brabant-Nieuws!Regio!__1983645_,00.html)
index nieuwsberichten

 


Chinese taal

'Met Chinees kom je verder dan met Latijn'

door Tilly van Uffelen

Woensdag 28 januari 2004 - China wordt de supermacht van de komende eeuw. Dat is de stellige overtuiging van het Koning Willem-I college dat Chinees gaat onderwijzen. "Een jong mens dat Chinees spreekt heeft een grote voorsprong op zijn concurrenten."

Een bibliotheek van driehonderd Chinese boeken, videomateriaal en computerprogramma's. De eerste secretaris van de Chinese ambassade Tong Guangwu kwam gisteren niet met lege handen naar het Koning Willem-I college. Komend schooljaar kunnen beginnende havo/vwo-leerlingen het vak Chinese Taal en Cultuur gaan volgen als extra vak. Daarmee is de Bossche scholengemeenschap de eerste in Nederland. Nu wordt in Nederland alleen op universitair niveau Chinees onderwezen. Omdat de taal zo complex is en het jaren studie vergt om de taal te spreken en schrijven, is het beter daar vroeger mee te beginnen, aldus Henk Witteman, directeur onderwijs van de havo/vwo-opleiding van het Koning Willem I college.

Het initiatief is van hem en ontstond drie maanden geleden in familiekring. "Mijn zoon is in 2002 afgestudeerd als organisatiepsycholoog met als bijvak Chinees. Bedrijven begonnen massaal aan hem te trekken, niet omdat hij psycholoog was maar vanwege zijn Chinees. Een jong mens dat Chinees spreekt heeft een grote voorsprong op zijn concurrenten."

Nederland is van de EU-landen de een na grootste handelspartner van China, aldus Tong Guangwu. Er wordt jaarlijks voor 11 miljard dollar verhandeld tussen de twee landen. Philips heeft er dertig vestigingen. Ook op het gebied van land- en tuinbouw is er veel handel en kennisuitwisseling. "Chinezen weten meer over Nederland dan Nederlanders weten over China. Dat mag wel wat veranderen", vindt Tong Guangwu die het Bossche initiatief zeer zegt te waarderen.

Latijn

"Binnen enkele tientallen jaren is er een compleet andere machtsverhouding in de wereld", voorspelt Coen Free, directeur van het Koning Willem I college. "Binnen tien jaar is de exploitabele olie in de wereld op", aldus Free, waardoor de verhoudingen van de macht in de wereld totaal zullen veranderen. China zal een wereldmacht van de eerste orde worden." Het Chinees zal naast het Engels de belangrijkste wereldtaal worden, daarvan is Free overtuigd. "Met Chinees in je pakket kom je verder dan met Latijn of Grieks."

Het Koning Willem-I college heeft overigens ook zelf contacten in China. Zo hebben medewerkers van het college op twee scholen in China meegewerkt aan een lesprogramma voor gezondheidszorg. Het Koning Willem-I college verwacht komend schooljaar een of twee havo/vwo schoolklassen te vullen met leerlingen die de Chinese taal en cultuur willen volgen. Daarnaast is Free van plan om ook Chinees aan te gaan bieden op de nieuwe International Business School, een vhho-opleiding die komend schooljaar gaat beginnen.